15.07.2020 
Newsletter
 
Accessibilitate
Alte informaţii de interes / Prezentarea comunei Sâncrăieni

Comuna Sâncrăieni se află în judeţul Harghita, în partea de nord a depresiunii Ciucului de Jos, la 8 km de Miercurea Ciuc. Localitatea se întinde între munţii Harghitei şi Munţii Ciucului, pe ambele maluri ale râului Olt. Datorită peisajului pitoresc ce o înconjoară comuna noastră este vestită pentru frumuseţiile ei naturale.

Numele şi-a primit de la sfântul rege „Szent István" (Sfântul Ştefan). Comuna este împărţită în zecimi, care îşi păstrează denumirile din vremurile de demult. Comuna a fost locuită cu mult înainte de a primi numele actual, aici regăsindu-se un patrimoniu foarte bogat de antichităţi. În cariera de piatră a comunei cu ocazia unor puşcări din 1953 au găsit o comoară de argint alcătuită din 18 diferite piese dotată din sec. II. Î.H.care demonstrează că pe dealul de lângă râul Olt în epoca fierului trăia un trib foarte dezvoltat. Această comoară se găseşte la Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti.

În comună datorită aşezării prielnice, râului Olt precum şi a nenumeratelor izvoare de apă minerală se găsesc urme de aşezări umane încă de acum 3000-4000 de ani (epoca neolitică). Acest lucru este susţinut şi de vasele ceramice frumos prelucrate găsite în 1970 în partea de sud-est al comunei.

Din punct de vedere a bogăţilor naturale Sâncrăienul este considerat de importanţă europeană deoarece pe teritoriul ei administrativ se află două mlaştini al căror floră se află plante din Era Glaciară, precum şi soiuri de plante foarte rare. Rezervaţia naturală „Borsáros" se află chiar în centrul comunei pe malul Oltului pe o lungime de 1 km.

Izvoarele minerale aflate în „Borsáros" şi pe teritoriul comunei sunt carbogazoase şi conţin fier, natriu, calciu şi magneziu.

Comuna noastră este una dintre localităţi cele mai bogate în izvoare de apă minerală din România, apa minerală fiind folosită din vremuri străvechi. Din a doua jumătate a sec.XX. îmbutelierea apei minerale a avut un rol important în viaţa economică a comunei. Apa minerală îmbuteliată „Perla Harghitei" este distribuită în toate colţurile ţării precum şi în multe ţări din Europa.

Construirea unei băi comune la „Borsáros" a început în anul 1891 deoarece locuitorii comunei au descoperit efectele benefice a apei minerale în bolile reumatice.

Rezervaţia naturală „Lucs"se află la o altitudine de 1079 m, la o distanţă de 10 km de la Sâncrăieni. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 120 de hectare. În fauna lui găsim specii de plante rare, peisajul fiind asemănător faunei ţărilor scandinavice.

La atitudinea de 1250 de metri între comuna Sântimbru şi Sâncrăieni se situează Sântimbru-Băi care este considerată un punct de atracţie turistică, datorită mofetelor, izvoarelor de apă minerală şi climei foarte plăcute. Aici se găsesc mofetele cele mai puternice în bioxid de carbon, ape minerale cu sulf din Munţii Harghitei, care sunt recomandate în tratarea afecţiunilor reumatice, problemelor cardiatice.

Biserica romano-catolică este una dintre cele mai vechi biserici din zona Ciucului de Jos. Biserica actuală a fost modificată, reconstruită dealungul secolelor.

Comuna Sâncrăieni nu este bogat doar în resurse naturale, monumente istorice dar are şi numeroase obiceiuri populare şi obiceiuri legate de sărbători religioase.

După această scurtă prezentare nu vă rămâne decât să ne vizitaţi şi să admiraţi valorile şi bogăţile noastre istorice, naturale şi culturale şi să vă bucuraţi de ospitalitatea secuilor.


© 2020 Comuna Sâncrăieni. Toate drepturile rezervate.
Created by DirectWeb